Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: διέξοδος από την κρίση

Με την πολυετή εμπειρία μου στα ολλανδικά πανεπιστήμια, πρώτα ως μεταπτυχιακός φοιτητής, έπειτα ως διδακτορικός, στη συνέχεια ως μετά-διδακτορικός και τώρα ως καθηγητής μπορώ να διαβεβαιώσω τους Έλληνες φοιτητές πως η Ολλανδία παρέχει μια διέξοδο με πολλές προοπτικές για αρκετούς για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές και κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα πολύ καλύτερο μέλλον, δυστυχώς ή ευτυχώς, από την ελληνική πραγματικότητα.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να αναδείξω μερικές προοπτικές, κυρίως για φοιτητές πολυτεχνικών σχολών καθώς και των φυσικών επιστημών. Μία ιδανική λύση (απόφοιτος της οποίας είμαι και εγώ) είναι η αίτηση στα τεχνολογικά μεταπτυχιακά προγράμματα του Σταν Άκερμαν Ινστιτούτου τα οποία προσφέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα. Πέρα από το υψηλό επίπεδο των σπουδών και την αξία του μεταπτυχιακού τίτλου, προσφέρουν εννιά-μηνη πρακτική εργασία στις καλύτερες επιχειρήσεις τις Ολλανδίας καθώς και μισθό ο οποίος υπερκαλύπτει τα έξοδα διαμονής και για τα ελληνικά δεδομένα είναι εξωπραγματικός. Εγώ σπούδασα στο User System Interaction και έκανα πρακτική εργασία στην Vodafone R&D. Στη συνέχεια δούλεψα στην Philips Research και εργάστηκα στο πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν όπου και έκανα την διδακτορική διατριβή μου. Αυτή τη στιγμή είμαι καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Μπρέντα: NHTV Breda University of Applied Sciences.

Ένα βίντεο που καλύπτει τις γενικότερες πληροφορίες για την χώρα και το εκπαιδευτικό σύστημα:

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για συμβουλευτικές υπηρεσίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Νέο blog-post: Είσαι απόφοιτος ΤΕΙ και ψάχνεις έξοδο από την κρίση και συγκεγκριμενα στην Ολλανδία; Έλα να σπουδάσεις για μάστερ τίτλο στο Πανεπιστήμιο της Μπρέντα: Master of Media Innovation.