Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Ολλανδία

Με τον γίο μου να είναι 2 χρόνων κινήθηκε το ενδιαφέρον μου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Ολλανδία. Από συζητήσεις μου με στελέχη δημοτικών σχολείων μπορώ να αναφέρω τα παρακάτω:

Από την ηλικία των 2 ετών, τα παιδιά μπορούν να εγγραφούν στο Peuterspelzaal ως και την ηλικία των τεσσάρων. Το Peuterspelzaal είναι σαν παιδικός σταθμός, δεν είναι υποχρεωτικός, είναι κυρίως για την ανάπτυξη της κοινωνικότητας των παιδιών, είναι μόνο για 3 εώς 4 μέρες και για 3-4 ώρες καθημερινά και είναι συνήθως παραπλήσια σε δημοτικά σχολεία (basisscholen).

Την στιγμή που το παιδί κλείνει τα 4 χρόνια, δηλαδή την ημέρα των γενεθλίων του, το παιδί μπορεί να εγγραφεί σε δημοτικό σχολείο. Από την ηλικία των 5 είναι υποχρεωτικό. Το δημοτικό διαρκεί 8 χρόνια μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Σε ηλικία 12 ετών τα παιδιά δίνουν ένα παν-ολλανδικό διαγώνισμα (eind-CITO toets). Το διαγώνισμα αυτό, μαζί με την γενική πορεία του παιδιού είναι καθοριστικό για την περαιτέρω εκπαίδευση του παιδιού. Το σχολείο, βασιζόμενο στο διαγώνισμα και στην πορεία του παιδιού δίνει την εκτίμησή του για το μέλλον του παιδιού. Ειδικότερα, αυτή η εκτίμηση είναι καθοριστική για εάν το παιδί θα συνεχίσει για τα υπόλοιπα 6 χρόνια στο VWO (γενικό), HAVO (τεχνικό), VMBO (δεν έχει αντίστοιχο στην Ελλάδα). Τα τελευταία είναι καθοριστικά για το εάν το παιδί θα συνεχίσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο (Universiteit), στο ΤΕΙ (HBO) ή σε ΙΕΚ (College). Για παράδειγμα, εάν το παιδί πάει σε HAVO σχολείο είναι αδύνατον να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο και πρέπει να συνεχίσει σε ΗΒΟ (ΤΕΙ). Τα ΤΕΙ παρόλαυτά είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένα στην Ολλανδία και η πλειοψηφία των μαθητών και των εταιρειών διαλέγει αποφοίτους των ΤΕΙ.